Waarom je zelfs je collega's niet kunt vertrouwen

22 februari 2017

Je eigen ransomware in een muisklik. Zo simpel is het tegenwoordig om virussen en schadelijke software te creëren. Een superslimme hacker hoef je niet te zijn. Ook jij kunt het. Maar ook je collega’s. Wat kun je doen om kwaadwillende collega’s voor te zijn?

Een beetje zoeken op internet en je vindt genoeg blogs over hoe je malware maakt. Ofwel, schadelijke software waarmee je iedereen, grote en kleine bedrijven en particulieren, veel kwaad kan doen. Dit maakt de drempel voor kwaadwillenden een stuk lager om geavanceerde malware te ontwikkelen en voor criminele doeleinden te gebruiken. Met andere woorden: het risico dat je slachtoffer wordt van online afpersing wordt met de dag groter. Een nachtmerrie voor ondernemers!

Malware = kinderwerk
Het maken van malware is al lang niet meer voorbehouden aan superslimme hackers. Dit is echter niet het enige probleem: er zijn ook steeds grotere bedragen mee gemoeid. Er zijn cijfers bekend dat cybercriminelen honderden miljoenen euro’s per jaar verdienen aan de verspreiding van malware.

Cijfers ransomeware

En dat betekent nogal wat. Want nu het maken van malware steeds makkelijker is en het ook nog eens goed verdient, is het des te urgenter om je te wapenen tegen online afpersing.

Zijn je werknemers te vertrouwen?
Met alleen anti-virus software ben je er niet. Iedereen die binnen je bedrijf werkt met vertrouwelijke gegevens is een potentieel risico. Dat is de realiteit.

In feite kun je niemand vertrouwen. Gegevens stelen of bedrijfsgevoelige informatie door-spelen in ruil voor veel geld? Zelfs de meeste loyale werknemer kan hier gevoelig voor zijn.

Wat is jouw plan B?
Stel jezelf de vraag: wat is jouw plan B als een werknemer die net met vakantie is, vanuit een ver land inlogt op het bedrijfsnetwerk en de boel platlegt. Denk er eens over na. Het beroerde is, je kunt dit haast niet voorkomen zonder het werk voor je IT-mensen onmogelijk te maken.

De oplossing
Er is eigenlijk maar één ding wat je kunt doen: zorg voor een goede IT- beveiliging.

  1. Het maakt je minder gevoelig voor online afpersing, je kunt immers gegevens weer terugzetten.
  2. Installeer de meeste actuele firewall software. Voorbeeld is Sophos Intercept X, de laatste ontwikkeling op gebied van ransomware bestrijding. Het is een aanvulling op iedere virusscanner en beschermt documenten, foto's en andere data tegen crypto-ransomware.

Meer weten hoe je je gegevens het beste beschermt tegen ‘gevaar van buiten en binnen’? Bel ons of stuur een e-mail. Wij helpen je graag verder.
 

Meer nieuws